2min

Apple heeft het bedrijf Coherent Navigation overgenomen, een Amerikaanse bedrijf dat in 2008 werd opgericht en zich bezighoudt met het ontwikkelen van zeer nauwkeurige locatiebepaling. Het bedrijf is in staat om tot op enkele centimers nauwkeurig een locatie te bepalen.

Apple heeft de overname van Coherent Navigation tegenover The New York Times bevestigd. Helemaal een recht toe recht aan antwoord kreeg de krant niet, maar het bedrijf uit Cupertino gaf aan dat het wel vaker kleine bedrijven overneemt. Coherent Navigation werkt aan het product "High Integrity GPS", waarbij wordt gebruik gemaakt van de signalen van GPS-satellieten, maar ook van de communicatiesatellieten van Iridium. Die laatste hangen in een veel lagere baan rond de aarde en hierdoor is het mogelijk nauwkeuriger de locatie te bepalen.

De grote vraag is natuurlijk wat Apple precies met de technologie van Coherent Navigation wil doen. Apple zou zijn Kaartendienst er verder mee kunnen verbeteren, maar in principe is locatiebepaling via GPS daarvoor voldoende. Wellicht dat Apple werkt aan nog niet verschenen producten, waarvoor een nauwkeurige locatie bepaling wel zinvol is, bijvoorbeeld een zelfrijdende auto. Het zou ook zomaar kunnen dat Apple het bedrijf puur en alleen heeft overgenomen voor het personeel dat werkzaam is bij het bedrijf, daar zit veel talent tussen die een bijdrage kunnen leveren aan het ontwikkelen en verbeteren van Apple-producten.

Van Apple zelf hoeven we geen verklaring te verwachten met betrekking tot het doel van de overname. Wij zetten ons geld op het verbeteren van Apple’s Kaartendienst. Deze werd in 2012 geïntroduceerd als vervanger van Google Maps maar kende een hele moeilijke start. Er zaten veel fouten in de kaartendienst en hoewel deze de afgelopen jaren flink is verbeterd, kan Apple zich nog niet meten aan de concurrentie van Google, Nokia Here en TomTom.