2min

Vodafone is in gesprek met het moederbedrijf van Ziggo, Liberty Global, de bedrijven overwegen om bepaalde bedrijfsonderdelen met elkaar te ruilen om er allebei sterker van te worden. Een van de onderdelen die Vodafone mogelijk zal afstoten is Vodafone Nederland, in ruil daarvoor zou het dan eigenaar worden van Virgin Media.

Er gaan al tijden geruchten over een mogelijk fusie of overname van Liberty Global, moederbedrijf van Ziggo, door Vodafone. De bedrijven hebben nu aangegeven in gesprek te zijn met elkaar, maar Vodafone ontkent dat er wordt gesproken over een fusie. De bedrijven zouden in gesprek zijn om te kijken of er bedrijfsonderdelen geruild kunnen worden. Volgens een anonieme analist zou Vodafone bereid zijn om Vodafone Nederland te ruilen met Virgin Media inclusief een bedrag in contanten om de balans te behouden.

Virgin Media is een grote kabelprovider in het Verenigd Koninkrijk en heeft daarnaast een virtueel mobiel netwerk in dat land. Vodafone heeft al een eigen netwerk in het Verenigd Koninkrijk dus het in handen krijgen van Virgin Media is Vodafone vooral te doen om het vaste netwerk.

Mocht Vodafone er inderdaad voor kiezen om Vodafone Nederland te ruilen tegen Virgin Media, dan ontstaat de bizarre situatie dat Vodafone op de iets langere termijn terug zou kunnen keren in Nederland door bijvoorbeeld KPN of T-Mobile Nederland over te nemen.

In het verleden heeft de CEO van Vodafone laten weten dat het interessant kan zijn om Liberty Global gewoon te kopen. Of dat plan nog op tafel ligt is onduidelijk, maar met een beurswaarde van 46 miljard dollar zou Vodafone diep in de buidel moeten tasten voor een dergelijke overname, iets wat overigens niet onmogelijk is voor het bedrijf. Vodafone heeft een waarde van 102 miljard dollar, maar ook nog een flink vermogen om te investeren, het bedrijf verkocht zijn aandelen in Verizon voor 130 miljard dollar in 2013.

Vodafone zou verder interesse hebben om eventueel zijn activiteiten buiten Europa af te stoten. Liberty Global zal vooral interesse hebben in mobiele netwerken in landen waar ze al actief zijn met een vast netwerk. Vodafone Nederland is dus een serieuze optie voor Liberty Global.