De voorzitter van de Raad van Bestuur van Liberty Global, John Malone, heeft aangegeven dat een fusie met Vodafone zeer veel voordelen zou bieden in West-Europa. Of de partijen ook met elkaar in gesprek zijn is onduidelijk, er waren eerder wel geruchten dat Vodafone interesse zou hebben om Liberty Global over te nemen.

Liberty Global is het moederbedrijf van Ziggo en bezit in een groot aantal Europese landen de kabelnetwerken die in de grond liggen en biedt daarop vast internet aan. Vodafone bezit in enorm veel Europese landen een eigen mobiel netwerk, beide bedrijven willen echter op elkaars markten actief worden. Zo heeft Vodafone inmiddels voor 7,7 miljard euro Kabel Deutschland overgenomen maar ook het Spaande kabelbedrijf ONO voor 7,2 miljard euro en de kans is groot dat Vodafone nog meer overnames gaat doen de komende jaren.

Liberty Global heeft recent de Belgische operator Base overgenomen van KPN, deze overname ligt nog wel ter goedkeuring bij de toezichthouders, maar daarmee bezit het bedrijf straks zijn eerste eigen mobiele netwerk.

Als we de huidige lijn doortrekken dan worden deze bedrijven op termijn elkaars grootste concurrenten in Europa, tenzij ze fuseren of de een de ander overneemt. Vodafone heeft twee jaar geleden voor 130 miljard dollar zijn aandelen verkocht in Verizon, een Amerikaanse telecomprovider. Een deel daarvan is geïnvesteerd in de aanleg van 4G-netwerken maar ook in de overnames van de Duitse en Spaanse kabelbedrijven, maar Vodafone heeft waarschijnlijk wel de middelen om een bod te doen op Liberty Global, andersom is dat waarschijnlijk onmogelijk. Liberty Global heeft een marktwaarde van zo’n 46 miljard dollar, Vodafone heeft een marktwaarde van 98 miljard dollar.

Een fusie zou ook mogelijk zijn maar de manier waarop beide bedrijven ondernemen is compleet anders. Liberty Global neemt meer risico en focust meer op de waarde van het bedrijf en een hoge beurskoers terwijl Vodafone kiest voor juist weinig risico’s en liever meer dividend uitbetaald aan aandeelhouders.

Als de bedrijven willen fuseren of als Vodafone alsnog besluit een overnamebod te doen op Liberty Global dan is dit wel het moment. Als Liberty Global nog meer mobiele operators overneemt of Vodafone kabelbedrijven dan wordt het onmogelijk, het is vrijwel zeker dat de Europese toezichthouder er dan een stokje voor zal steken omdat de bedrijven dan te dominant worden.