Liberty Global, eigenaar van onder andere Ziggo en Telenet, is al sinds juni in gesprek met Vodafone om te kijken of de bedrijven kunnen fuseren, kunnen samenwerken in bepaalde markten of bepaalde dochterondernemingen kunnen ruilen met elkaar. Tot op heden hebben de gesprekken nog niets concreets opgeleverd, wat gepresenteerd kan worden aan de aandeelhouders, aldus John Malone van Liberty Global.

De twee reusachtige bedrijven hebben in Europa allebei een machtspositie vanwege hun omvang maar echte concurrenten zijn het op dit moment niet. Liberty Global bezit voornamelijk vaste netwerken in veel Europese landen en Vodafone voornamelijk mobiele netwerken. Er zijn in een aantal landen wel wat uitzonderingen, maar de bedrijven zijn nog geen echte concurrenten.

Dat is echter een kwestie van tijd want Vodafone heeft er geen geheim van gemaakt dat het graag ook vast internet wil aanbieden en wil investeren in vaste netwerken als dat nodig is. Zo kocht het al het grootste Duitse kabelbedrijf op en ook in Spanje werden overnames gedaan. Liberty Global kijkt op zijn beurt naar de mogelijkheid om mobiele netwerken op te zetten of op te kopen. Zo is er het plan op KPN-dochter Base in België over te nemen en te fuseren met Telenet.

Nu de bedrijven nog geen echte concurrenten zijn is er ruimte om te praten over een fusie, wat volgens Vodafone in elk geval niet gaat gebeuren. De opties die overblijven is dat Vodafone een overnamebod doet op Liberty Global, de bedrijven intensief gaan samenwerken in bepaalde markten, of dat bepaalde dochterondernemingen van beide bedrijven worden geruild. Als Vodafone ervoor zou kiezen om Liberty Global over te nemen, dan moet het rekenen op een overnamesom rond de 40 miljard dollar, iets wat Vodafone mogelijk wel kan betalen, maar het gaat wel om een gigantisch bedrag. Vodafone zal dan wel een aantal dochterondernemingen direct moeten afstoten omdat het anders te machtig wordt in bepaalde landen. De kans dat Vodafone een overnamepoging gaat doen is niet heel groot.

De laatste optie ligt het meest voor de hand, waarbij bepaalde dochterondernemingen worden geruild of aan elkaar verkocht. Op die manier kunnen de bedrijven in verschillende landen zowel een mobiel als een vast netwerk in handen krijgen. Zo gaan er geruchten dat Liberty Global graag Vodafone Nederland zou willen overnemen. John Malone heeft nu aan Bloomberg laten weten dat de partijen wel praten maar dat het moeizaam gaat en een overeenstemming nog ver weg is.

De kans is daarbij groot dat de bedrijven in dezelfde landen actief willen zijn en dat gaat niet. Vodafone zou bijvoorbeeld interesse kunnen hebben in Ziggo, terwijl Liberty Gobal juist Vodafone Nederland wil hebben. Of de bedrijven er nog uit gaan komen is moeilijk te zeggen. De uitspraken van Malone kunnen ook een onderhandelingstactiek zijn. Op de beurs gaan de aandelen van beide bedrijven momenteel naar beneden door het interview.