2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Apple heeft opnieuw een goed kwartaal achter de rug, de omzet komt uit op 49,6 miljard dollar en de winst op 10,7 miljard dollar. Geen recordkwartaal voor Apple, maar wel het beste tweede kwartaal ooit. Het bedrijf wist in vergelijking tot de tweede kwartalen van de afgelopen jaren opnieuw meer iPhones en Macs te verkopen. De verkoop van het aantal iPads daalde wel lichtjes.

Het enige negatieve dat we kunnen zeggen over de kwartaalcijfers van Apple is dat het bedrijf opnieuw minder iPads heeft verkocht in vergelijking tot het tweede kwartaal van 2014. Apple verkocht 10,9 miljoen iPads, een jaar geleden waren dat er nog 13,3 miljoen iPads. De reden voor een daling in de verkoop van iPads is ook verklaarbaar, veel gezinnen hebben inmiddels al een tablet in huis, deze gaan vaak ook langer mee dan twee jaar en worden door meerdere mensen in het gezin gebruikt. Iets wat voor smartphones heel anders is.

Apple heeft er vorig jaar voor gekozen om het scherm van de iPhone 6 (review) een stuk groter te maken, in plaats van 4 inch is het scherm nu 4,7 inch. Daarnaast is er een phablet iPhone geïntroduceerd, de iPhone 6 Plus (review) met een scherm van 5,5 inch. Dat heeft ertoe geleid dat Apple elk kwartaal fors meer iPhones verkoop dan de jaren ervoor. Ook het afgelopen kwartaal was dat weer het geval. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 47,5 miljoen iPhones, tegen 35,2 miljoen iPhones in het tweede kwartaal van 2014.

Als we tot slot kijken naar de verkoop van de Apple Macs dan valt op dat de groei weliswaar iets afremt, maar dat Apple nog steeds een unieke positie in de pc-markt heeft. Het bedrijf weet namelijk nog steeds groei te realiseren in een markt waar elke andere fabrikant te kampen heeft met minder verkopen. Het marktaandeel van Apple blijft dan ook gestaag groeien. Dit is deels te verklaren doordat Windows 10 volgende week op de markt komt en sommige mensen daarop wachten voordat ze een nieuwe pc gaan kopen, maar Apple’s groei is uiteindelijk structureel net als de problemen in de pc-markt. Apple verkocht het afgelopen kwartaal 4,8 miljoen Macs tegen 4,4 miljoen in het tweede kwartaal van 2014.

Over de Apple Watch heeft het bedrijf helaas niets bekendgemaakt, dat product zit in de categorie overige producten, samen met de Apple TV, iPods en Beats-accessoires. Wel is te zien dat het bedrijf een miljard dollar meer omzet uit die categorie heeft gehaald, maar het is onmogelijk daar de cijfers van de Apple Watch uit te vissen. De schattingen van analisten lopen uiteen van 1 miljoen tot 3 miljoen stuks.