2min

Apple heeft gisteravond zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt, de verkoop van de iPhones is opnieuw fors gestegen, de verkoop van Mac-computers is iets gestegen en de verkoop van iPads is gedaald. Daarmee komt een nog groter aandeel van Apple’s omzet uit de verkoop van iPhones.

Apple verkocht het afgelopen kwartaal zo’n 48 miljoen iPhones, dat zijn er ruim 8 miljoen meer dan in het derde kwartaal van 2014. Een uitzonderlijk goed resultaat maar de cijfers zijn niet helemaal goed te vergelijken, Apple heeft er dit jaar namelijk voor gekozen om de nieuwe iPhones direct beschikbaar te maken in China, terwijl de Chinezen vorig jaar nog even moesten wachten. De grootste groei in de verkoopaantallen wordt ook geboekt in China. Ondanks dat de cijfers misschien niet helemaal te vergelijken zijn is het wel een uitzonderlijk goed resultaat.

Het lijkt er dan ook op dat Apple in 2015 zijn tweede plaats op de smartphonemarkt kan vasthouden na Samsung. Op de nummer zal dit jaar Huawei uitkomen en de Chinese fabrikant lijkt een stukje dichterbij te komen dan de afgelopen jaren. Mogelijk weet de Chinese fabrikant het in 2016 wel te schoppen tot een tweede plaats.

iPads

De verkoop van de iPads gaat fors onderuit dit jaar, waar er vorig jaar in het derde kwartaal nog 12,3 miljoen iPads werden verkocht zijn dat er afgelopen kwartaal slechts 9,8 miljoen. De iPad is duidelijk op zijn retour en dat komt voornamelijk doordat de meeste huishoudens wel beschikken over één of meerdere tablets. Apple komt later dit jaar met de iPad Pro, dat model zal ongetwijfeld door sommige Apple-fans worden aangeschaft, mogelijk kan Apple met dat model de verkoop van iPads stabiliseren. Een grote stijging in het aantal iPad-verkopen zien wij in elk geval niet meer gebeuren.

Macs

Apple is met zijn iMacs en MacBooks een solide marktspeler op de pc-markt en weet zijn positie ook goed vast te houden. De verkopen zijn in het derde kwartaal zelfs iets gestegen, van 5,5 miljoen exemplaren naar 5,7 miljoen exemplaren. Dit terwijl veel andere pc-fabrikanten moeten toekijken hoe hun verkopen instorten en hun marktaandeel verdampt.

Apple komt uiteindelijk uit op een omzet van 51,5 miljard dollar en een winst van 11,1 miljard dollar. Cijfers waar menig bedrijf alleen maar van kan dromen. Apple heeft echter wel een soortgelijk risico als Google, het bedrijf is afhankelijk van één grote inkomstenbron, als de verkoop van iPhones om wat voor reden dan ook zou instorten heeft Apple een probleem. Bij Google geldt dat voor de advertentie-inkomsten.