2min Devices

Apple verkoopt in vierde kwartaal nipt meer iPhones dan jaar eerder

Apple heeft in het afgelopen kwartaal meer iPhones verkocht dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Analisten gingen al uit van een daling, maar Apple weet de verwachting te overtreffen met een lichte stijging. Apple verkocht uiteindelijk 74,8 miljoen iPhones in het vierde kwartaal, een jaar eerder waren dat er 74,4 miljoen.

De groei in het aantal iPhone-verkopen lijkt nu dus af te nemen en dat betekent dat analisten rekening zullen gaan houden met een daling in de nabije toekomst. Ondanks dat de groei er een beetje uit is, is de iPhone nog steeds verantwoordelijk voor recordwinsten bij Apple. Het afgelopen kwartaal kwam Apple uit op een recordwinst van 18,4 miljard dollar, voornamelijk afkomstig uit de verkoop van iPhones. De omzet kwam uit op 75,9 miljard dollar.

Apple zag het aantal verkopen van de iPads wel enorm hard teruglopen, ondanks dat het geprobeerd heeft daar wat aan te doen met de introductie van de iPad Pro. Apple verkocht uiteindelijk 16,1 miljoen iPads in het vierde kwartaal ten opzichte van 21,4 miljoen iPads een jaar eerder. Een forse daling die waarschijnlijk nog groter was geweest zonder de introductie van de iPad Pro. De iPad is echt op zijn retour, de meeste mensen hebben al een iPad in huis en kopen niet elke twee jaar een nieuwe.

De slechte pc-markt heeft daarnaast ook eindelijk grip gekregen op Apple. De afgelopen tijd wist Apple de trend te breken door steeds meer Mac-computers te verkopen terwijl vrijwel alle fabrikanten hun verkoopcijfers zagen dalen. Nu heeft ook Apple last van slechte verkoopcijfers, het aantal Mac-verkopen daalde van 5,5 miljoen exemplaren naar 5,3 miljoen exemplaren.

In de financiële cijfers is verder te zien dat de omzet uit Europa iets is afgenomen terwijl die in China nog steeds stijgt. Al is dat wel veel minder hard dan een jaar geleden.