2min

Samsung heeft mogelijk een nieuwe manier gevonden om zijn concurrenten op de smartphonemarkt dwars te zitten en uit te schakelen. Het bedrijf zou namelijk besloten hebben om weer Qualcomm-chips te gaan gebruiken in de Galaxy S8, in plaats van de eigen Exynos-chips. Aangezien Samsung deze chips voor Qualcomm produceert zou het ervoor gezorgd hebben dat de productiecapaciteit en de orders voor de Galaxy S8 identiek zijn. Waardoor concurrenten van Samsung voorlopig niet de beste Qualcomm-chip kunnen bestellen.

Qualcomm heeft recent zijn allernieuwste chip gepresenteerd, de Qualcomm Snapdragon 835, dit is een van de eerste chips die geproduceerd wordt op 10nm en opnieuw zal zorgen voor meer prestaties tegen minder energieverbruik. Qualcomm ontwerp echter alleen chips en laat vervolgens een derde partij de productie verzorgen, sinds vorig jaar heeft Qualcomm een overeenkomst met Samsung gesloten voor die productie. De Qualcomm Snapdragon 835 zal dus ook door Samsung worden geproduceerd.

Volgens Forbes heeft Samsung een nieuwe slimme zet gedaan om de concurrentie te slim af te zijn. Samsung heeft de afgelopen jaren steeds gebruik gemaakt van eigen ontworpen Exynos-processoren in zijn vlaggenschepen. Qualcomm verloor daarmee een grote klant, door Samsung de productie te laten verzorgen hoopte Qualcomm wellicht het Zuid-Koreaanse bedrijf terug te halen als klant. Dat lijkt nu te zijn gelukt, alleen zou Samsung hebben afgedwongen dat ze de eerste optie hebben op de chips voor alle andere fabrikanten.

Nu komt echter de naar verluidt slimme zet van Samsung, het bedrijf heeft de massaproductie van de  Snapdragon 835 gelijk lopen aan de hoeveelheid chips die het bedrijf heeft besteld voor de Galaxy S8, zodat tot aan de lancering van de Galaxy S8, de concurrenten van Samsung deze chip niet kunnen krijgen. Waarschijnlijk introduceert Samsung pas in april zijn nieuwe vlaggenschip en dat zou betekenen dat de LG G6, die volgende maand wordt gepresenteerd, het ook moet stellen zonder deze chip. Recent introduceerde HTC ook al een nieuwe vlaggenschip, met de Snapdragon 821 van vorig jaar, wat toen al zorgde voor wat gefronste wenkbrauwen.

Voor Apple en Huawei, respectievelijke de tweede en derde partij op de smartphonemarkt is deze zet van Samsung geen probleem, deze bedrijven ontwerpen zelf hun eigen chips en laten deze vervolgens produceren door een derde partij, maar zijn hierdoor niet afhankelijk van Qualcomm. Fabrikanten waar deze zet van Samsung wel gevolgen voor heeft zijn vrijwel alle andere fabrikanten, denk bijvoorbeeld aan HTC, Lenovo, LG, Microsoft en Sony. Zij moeten allemaal wachten tot april of mei voor de eerste batch aan Snapdragon 835-chips.