1 min

De Europese Commissie is druk bezig om samen met de Verenigde Staten een nieuwe overeenkomst op te stellen waarmee het weer mogelijk wordt om data te exporteren. De vorige overeenkomst, Safe Harbour, is komen te vervallen door een uitspraak van het Europese Hof. Tot het zover is zijn de bedrijven en toezichthouders verantwoordelijk dat de data op een juiste manier wordt opgeslagen.

Er zijn verschillende manieren om Europese gegevens in de Verenigde Staten op te slaan en vice versa, de belangrijkste methode om dit juridisch correct te laten verlopen was de Safe Harbour-overeenkomst, die is echter komen te vervallen en nu moet er snel een vervanger komen. Daar wordt door de Europese Commissie nu hard aan gewerkt, de gesprekken met de Verenigde Staten zijn in volle gang.

Er zijn nog wel andere methoden maar die zijn eigenlijk alleen te gebruiken door multinationals die zowel in Europa als de Verenigde Staten zijn gevestigd. Voor MKB’ers is het daardoor een zeer moeilijk verhaal geworden. Eigenlijk is er nu grotendeels sprake van een gedoogbeleid zolang de lokale toezichthouders en waakhonden niet ingrijpen.

De bedoeling is dat er binnen drie maanden een nieuwe overeenkomst ligt waardoor de data-overdracht weer volledig legaal kan plaatsvinden.