1 min

Het lijkt erop dat het nieuwe privacyverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten er niet zomaar gaat komen. Het is de bedoeling dat Privacy Shield de opvolger wordt van het Safe Harbor-verdrag, maar de Europese Databeschermingssupervisor (EPDS) keurt de plannen af.

Giovanni Buttarelli, van de EPDS, schrijft dat significante verbeteringen nodig zijn om het nieuwe verdrag goed te keuren. ”Ik waardeer de moeite die gedaan wordt om een oplossing te vinden en Safe Harbor te vervangen, maar zoals Privacy Shield er nu uit ziet, is het verdrag niet robuust genoeg om toekomstige juridische procedures te kunnen doorstaan.”

Er zijn volgens hem dus ”significante verbeteringen nodig”. Die liggen volgens Buttarelli vooral op de gebieden van ”noodzakelijkheid, proportionaliteit en rechtsmiddelen”. De Europese Commissie en de Verenigde Staten zullen ook op zoek moeten naar een oplossing voor de lange termijn.

De kritiek is een gevoelige klap: eerder al kwam er kritiek van verenigde Europese privacywaakhonden. Het lijkt er daarmee op dat de invoer van het verdrag, die voor juni gepland stond, niet doorgaat. Daar wordt snel duidelijkheid over verwacht.