Microsoft en Volvo hebben aangegeven dat ze samenwerken aan de ontwikkeling van zelfrijdende autotechnologie. Daarnaast gaat Volvo gebruik maken van Microsoft’s HoloLens om klanten uit te leggen hoe bepaalde veliligheidsmaatregelen werken en om nieuwe auto’s te tonen die nog niet in de showroom staan.

Van Google is al jaren bekend dat ze werken aan een zelfrijdende auto en Apple probeert dit in het geheim te doen maar regelmatig lekt er wat uit en is ook duidelijk dat dat bedrijf in de toekomst mogelijk een auto gaat presenteren die elektrisch is en mogelijk ook zelf kan rijden.

Microsoft heeft nog nooit het woord auto in de mond genomen en is de afgelopen jaren vooral druk geweest met zijn Azure Cloud en met Windows 10. Nu blijkt dat het bedrijf samenwerkt met Volvo om technologie te ontwikkelen voor zelfrijdende auto’s. Microsoft zal waarschijnlijk niet zelf een auto gaan ontwikkelen maar laat dat aan Volvo over.

Microsoft zal wel al zijn kennis gaan inzetten met betrekking tot de cloud en machine learning om de technologie voor een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Deze technologie kan dan in de toekomst onder licentie worden verstrekt aan andere fabrikanten en Microsoft zal waarschijnlijk Windows 10 beschikbaar willen maken in de auto’s, want Windows 10 is een besturingssysteem voor alle apparaten, aldus het bedrijf uit Redmond.

Hoever de bedrijven zijn met deze technologie is onduidelijk, veel willen ze er ook niet over kwijt. Volvo laat wel weten dat ze ook gaan samenwerken met de HoloLens. Volvo wil namelijk klanten laten ervaren hoe sommige veiligheidsfuncties werken zoals airbags. Klanten kunnen ervaren wat er gebeurd als een airbag uit klapt. Verder ziet Volvo mogelijkheden om auto’s te tonen die niet in de showroom staan, bijvoorbeeld een hele nieuwe auto, of een auto in een kleur die niet op voorraad is. Op die manier kan de klant beter ervaren wat hij of zij koopt.