Microsoft’s spraakassistent Cortana komt waarschijnlijk ook naar auto’s toe. Microsoft heeft een demonstratie gegeven van een concept waarbij niet alleen Windows maar ook Cortana beschikbaar is in de auto. Waarschijnlijk komt het systeem zelfstandig maar ook in combinatie met je smartphone beschikbaar. Cortana kan uiteraard via spraak worden aangestuurd.

Microsoft werkt nog steeds aan een speciale versie van Windows 10 voor in de auto, inmiddels is ook Cortana toegevoegd aan deze versie. Het lijkt erop dat Microsoft de mogelijkheden open houdt om een zelfstandig systeem uit te kunnen brengen, maar ook een systeem dat simpelweg worden geprojecteerd vanaf een Windows-smartphone.

Microsoft zal met dit systeem waarschijnlijk de concurrentie aan moeten gaan met Apple’s CarPlay en Android Auto van Google. Verder is de kans aanwezig dat BMW, Mercedes en Volkswagen en alle submerken met een eigen systeem gaan komen nu ze gezamenlijk Nokia Here gaan overnemen. In de afgelopen jaren heeft Microsoft de autofabrikanten vaak geholpen met de ontwikkeling van eigen systemen, dat lijkt nu geen optie meer te zijn.

Of Windows 10 voor in de de auto al zover is doorontwikkeld dat het binnenkort beschikbaar kan komen is onduidelijk. Mogelijk zien we hier meer van begin oktober wanneer Microsoft nieuwe Windows 10-hardware gaat presenteren.

Microsoft heeft daarnaast een concept ontwikkeld waarbij Cortana wordt geprojecteerd op de voorruit van de auto. Daarmee kan de gebruiker op zijn voorruit een tafeltje reserveren in een restaurant of zijn of haar favoriete locaties zien op een virtuele kaart. Hoewel deze projectie inmiddels al mogelijk is hoeven we er niet op te rekenen dat die ook beschikbaar gaat komen. Volgens Microsoft zijn de kosten voor een dergelijk product nog veel te hoog. Microsoft is in gesprek met Taiwanese fabrikanten om het systeem uiteindelijk wel op de markt te brengen.