Amazon Web Services gaat ook dedicated servers verhuren

Amazon Web Services heeft besloten om aan zijn enterpriseklanten nu ook dedicated servers te gaan aanbieden. Dit is een beetje tegen de stroom in, maar het idee erachter is zeker niet slecht. Amazon hoopt hiermee te voldoen aan de vraag van bedrijven die hun servers willen verplaatsen naar een Amazon-datacenter zonder veel meer licentiekosten te hoeven betalen.

Veel bedrijven die nog fysieke servers in gebruik hebben en daarop enterprisesoftware draaien zoals bijvoorbeeld Oracle Database, Suse Linux, VMWare, Windows Server, Windows SQL Server en dergelijke betalen vaak hun licenties per socket of voor de hoeveelheid rekenkernen een server heeft.

Als ze die licenties naar de cloud willen brengen gaan de kosten ineens fors omhoog omdat ze niet verschillende cloudservers kunnen onderbrengen op dezelfde fysieke hardware. Waardoor ze een veelvoud zouden moeten gaan betalen aan licentiekosten. AWS denkt de oplossing gevonden te hebben door dan maar dedicated servers te gaan aanbieden aan deze klanten. Ze kunnen nu een fysieke server huren in verschillende regio’s en daarop verschillende servers virtueel draaien. Op die manier blijven hun licenties voldoen en kunnen ze die gewoon meebrengen naar Amazon.

De servers zijn op dit moment alleen nog verkrijgbaar tegen on-demand prijzen, wat betekent dat de instances erg duur zijn om af te nemen. Binnenkort zal het echter mogelijk worden om ze tegen een reserveringsprijs af te nemen en dat kan wel 70 procent schelen.

De dedicated servers zijn op dit moment af te nemen in negen regio’s verdeeld over de wereld. Eigenlijk is er in elk werelddeel wel een datacenter beschikbaar die de dedicated servers bij Amazon kan aanbieden. Of de dedicated servers bij Amazon ook een succes gaan worden zal later moeten blijken.