2min

Orange is al een van de grotere telecomproviders in de wereld, maar het kan zich nog niet meten aan de echte reuzen, aangezien er de komende jaren een grote consolidatieslag wordt verwacht in de telecommarkt wil Orange ervoor zorgen dat zij degene zijn die overnemen en niet degene zijn die worden overgenomen. Het bedrijf wil daarom uitbreiden en de adviseurs van het bedrijf hebben hun voorkeur uitgesproken voor KPN en/of Proximus.

Eerder deze week werd duidelijk dat Orange interesse zou hebben om in Frankrijk Bouygues Telecom over te nemen. Deze provider ontkent echter in onderhandeling te zijn met Orange en de provider zou ook helemaal niet te koop staan. The Wall Street Journal meldt nu dat Orange echt op overnamejacht is en er intern goed wordt gekeken met welke provider Orange zich het beste kan versterken. De meest potentiële kandidaten zouden KPN en Proximus zijn. De kans dat Orange toestemming krijgt om Proximus over te nemen is echter niet zo groot, aangezien het ook al eigenaar is van Mobistar. KPN kan echter zonder problemen worden overgenomen, omdat er dan geen provider verdwijnt in Nederland. Wel is KPN een zeer grote provider om over te nemen omdat het bedrijf niet alleen telecomprovider is, maar ook een koper- en glasvezelnetwerk bezit voor vast internet. Of Orange daar ook interesse in heeft of dat het die divisie dan zal afsplitsen van KPN en verkopen is onduidelijk.

Op de beurs werd positief gereageerd en het aandeel KPN ging omhoog.

Orange wil verder doorgroeien zodat ze te groot worden om ten prooi te vallen aan een andere grote telecomprovider. Zo heeft de Mexiaanse telecomprovider América Móvil die eerder zijn zinnen had gezet op KPN zijn oog niet van Europa afgehaald. Hetzelfde kan gezegd worden van grote Amerikaanse telecomproviders als AT&T en Verizon, zij zijn ontzettend groot en hebben voldoende kapitaal voor grote overnames. AT&T is het afgelopen jaar al druk bezig geweest om ook de Mexicaanse markt te veroveren, de Europese lijkt een kwestie van tijd. Zeker als er in Europa eindelijk een wet komt om één telecommarkt te creëren.