2min

IBM heeft een nieuw hoofdkantoor laten bouwen voor zijn IBM Watson Internet-of-Things-divisie. Het hoofdkantoor staat in München, is ruim 62.000 vierkante meter groot en biedt werkgelegenheid aan meer dan 1000 werknemers.

IBM wordt door vele gezien als een oude IT-reus, maar het bedrijf is de afgelopen jaren wel degelijk druk bezig met de toekomst. De pc- en serverdivisies zijn inmiddels afgestoten en verkocht aan Lenovo en het bedrijf is inmiddels zeer actief in de cloud, maar het bedrijf heeft ook hele hoge verwachtingen van de Internet-of-Things en daar investeert het dan ook fors in. In totaal investeert het bedrijf 3 miljard dollar in de nieuwe divisie over een periode van slechts drie jaar.

IBM heet verschillende bestaande diensten en oplossingen samengevoegd om de nieuwe Internet-of-Things divisie te vormen. De naam van de divisie is de IBM Watson Internet of Things business unit en aan het hoofd van deze divisie staat de voormalig CEO van Thomas Cook, Harriet Green.

Vandaag is het nieuwe hoofdkantoor geopend en daar zullen de komende jaren veel innovaties van IBM worden ontwikkeld. Dit kantoor is een van de grootste investeringen die IBM ooit gedaan heeft in Europa, aldus Green. Er is gekozen voor München vanwege de arbeidsmarkt en de aanwezigheid van ontwerpers, ontwikkelaars, architecten en mensen die geschikt zijn om zich bezig te houden met de Internet of Things.

IBM heeft daarnaast ook een hele hoop samenwerkingen gesloten met andere bedrijven die ook vanuit dit nieuwe gebouw zullen gaan werken. Zo levert financieel dienstverlener Allianz zo’n 40 werknemers om samen te werken met IBM aan Internet of Things-oplossingen voor de verzekeringsindustrie. Andere partners van IBM die hun intrek nemen in het gebouw zijn Airbus en Siemens. Ook heeft IBM een eerste grote klant binnengehaald, het gaat voor Peugeot Citroën technologie ontwikkelen om de nieuwe auto’s te verbinden met het internet.

Verder heeft IBM nog eens acht kleinere kantoren geopend wereldwijd, zogenaamde client experience centers, waar de klanten toegang krijgen tot de nieuwste technologie en tools die nodig zijn om producten te ontwikkelen voor de Internet-of-Things.

Het IBM Watson Cloud Platform krijgt ook vier nieuwe API’s die gebruik maken van Internet-of-Things. Zo kunnen bedrijven nu applicaties ontwikkelen die gebruik maken van het cognitieve vermogen van het systeem.

De Internet of Things is het nieuwe buzzwoord vanuit de IT-sector na woorden als Big Data en Cloud. Internet of Things is iets waar alle grote IT-bedrijven opnieuw fors op gaan inzetten, want over een paar jaar is alles verbonden met het internet. IBM gaat daar mogelijk een hele grote rol in spelen.