De Japanse elektronicafabrikant Fujitsu heeft bekendgemaakt dat het zichzelf gaat opsplitsen in twee bedrijven. De splitsing moet vanaf 1 februari 2016 al een feit zijn, Fujitsu zal verder gaan als een pc-bedrijf met laptops en desktops en daarnaast komt er een apart bedrijf voor mobiele telefonie.

Fujitsu denkt dat het bedrijf beter af is als het wordt gesplitst omdat de focus dan op één productgroep ligt en er sneller kan worden gehandeld. De computerdivisie van Fujitsu gaat Fujitsu Client Computing heten, terwijl de divisie voor mobiele telefonie de naam Fujitsu Connected Technologies krijgt.

In de markt gaan al enige tijd geruchten dat Fujitsu in gesprek is met Toshiba en Vaio om de drie pc-divisies samen te voegen en de krachten te bundelen. Vaio was enkele jaren geleden van Sony, maar dat Japanse bedrijf besloot om Vaio te verkopen aan een investeerder omdat de pc-markt door een diep dal ging. Toshiba heeft recent bekendgemaakt dat het stopt met de verkoop van consumenten laptops in Europa. Al met al hebben alle drie deze bedrijven moeite om te overleven in de pc-markt en het samenvoegen van de activiteiten kan ze een stuk sterker maken.

Echt concreet bewijs over deze samenvoeging is er overigens niet, er zijn alleen geruchten en het feit dat Fujitsu nu zijn pc-divisie afsplitst zal de geruchten alleen maar versterken. Het bedrijf houdt echter vol dat de stap wordt gezet om beter te kunnen focussen en sneller te kunnen inspelen op nieuwe marktomstandigheden.