Het Chinese Lenovo is in onderhandelingen met Fujitsu om zijn computertak over te nemen. Het Japanse bedrijf zou zich dan gaan concentreren op ICT-dienstverlening en andere soortgelijke diensten. De verwachting is dat de twee bedrijven deze maand nog een deal sluiten.

Volgens anonieme bronnen van persbureau Reuters zouden de 2.000 medewerkers van Fujitsu die werken in de PC-tak, de overstap maken naar Lenovo.  Als de deal doorgaat, is Fujitsu het tweede Japanse PC-bedrijf dat hulp zoekt bij ’s werelds grootste fabrikant van computers. In 2011 sloot NEC zich al aan bij Lenovo in een gemeenschappelijke onderneming.

De aandeelhouders van Fujitsu vinden de mogelijke overname in elk geval een goed plan. De aandelen van het bedrijf stegen 7 procent in waarde, tegenover 0,6 procent op de algehele PC-markt. De aandelen van Lenovo gingen er ondertussen 2 procent op vooruit. Dat terwijl de precieze details van de overname nog niet zeker zijn.

Het lijkt erop dat Fujitsu zijn ontwerp-, ontwikkeling- en fabricageafdelingen overzet naar een joint venture onder leiding van Lenovo. Aan de andere kant zou het mogelijk zijn dat Lenovo een meerderheidsaandeel koopt in de PC-afdeling van Fujitsu.

De wereldwijde vraag naar PC’s staat al jaren onder druk. In het tweede kwartaal van dit jaar werden er nog maar 62,4 miljoen exemplaren verkocht, bijna vijf procent minder dan een jaar ervoor. De grootste leverancier van PC’s is Lenovo, met een marktaandeel van 21,2 procent. Fujitsu staat niet in de top vijf grootste leveranciers, maar verkocht afgelopen jaar 4 miljoen eenheden.