2min

De geruchten rond een nieuwe te vormen Japanse PC-gigant worden steeds concreter en hardnekkiger. Volgens Hidemi Moue, CEO van Japan Industrial Partners Inc, het investeringsfonds achter Vaio, zijn ze dicht bij een overeenkomst om de pc-divisies van Fujitsu en Toshiba samen te voegen met Vaio.

Door deze drie kleinere spelers te consolideren op de pc-markt ontstaat een grotere speler op de pc-markt, die beter kan concurreren met de grote drie, Lenovo, HP en Dell. Volgens de CEO van Japan Industrial Partners Inc moet er voor 31 maart een overeenkomst liggen die de fusie mogelijk maakt en zal zijn bedrijf het grootste aandeel krijgen in de joint-venture.

Het is nog niet helemaal duidelijk onder welke naam ze actief worden of blijven op de pc-markt. Mogelijk verdwijnen de namen Fujitsu en Toshiba van de pc-markt en blijft alleen Vaio over. Het kan ook zijn dat de bedrijven ervoor kiezen een nieuw merk te introduceren. Ondanks het samenvoegen van de drie pc-fabrikanten zal het nog een hele zware taak worden om te overleven, de pc-markt krimpt nog steeds en de top drie heeft de touwtjes stevig in handen.

Het gerucht over deze fusie gaat nu al maanden rond en voor Toshiba zou het een goede uitkomst kunnen zijn aangezien het bedrijf te kampen heeft met een boekhoudschandaal en elke kostenbesparing welkom is. Voor Fujitsu kan een dergelijke samenwerking ook alleen maar voordelen bieden. Japan Industrial Partners Inc kocht eerder Vaio van Sony, inmiddels zijn er enkele nieuwe Vaio’s gepresenteerd, maar deze zijn slechts in een select aantal landen beschikbaar gekomen, maar niet in Europa. Of de merken straks blijven mikken op een select aantal landen of weer proberen wereldwijd mee te doen zal dan ook duidelijk moeten worden.