Apple heeft nieuwe stukken aangeleverd bij een Amerikaanse rechtbank waaruit duidelijk wordt dat het opnieuw geld wil zien van Samsung. Apple wil 180 miljoen dollar zien voor het schenden van een designpatent, in totaal gaat het om vijf Samsung-smartphones die na 2012 zijn verkocht.

Heel even waren we in de veronderstelling dat de patentzaken tussen Apple en Samsung hun einde naderen, nu de bedrijven overeen waren gekomen dat Samsung een bedrag van 548 miljoen dollar zou betalen aan Apple. Niet is echter minder waar want Apple gaat gewoon verder met de rechtszaken, uit nieuwe stukken wil het bedrijf opnieuw 180 miljoen dollar zien van de Zuid-Koreaanse fabrikant voor het schenden van een designpatent.

Het gaat om vijf telefoons die niet zijn meegenomen in de schikking die de bedrijven eerder hebben getroffen. Apple schermt voornamelijk met een designpatent dat Samsung zou hebben geschonden, maar dat designpatent is ook controversieel omdat dat volgens veel experts nooit toegewezen had moeten worden en ook de USPTO, het Amerikaanse patentbureau, twijfels over heeft geuit. Het intrekken of ongeldig verklaren van het patent is echter nog niet gebeurd, Samsung zal dat ongetwijfeld nu gaan proberen via de rechter. Het betekent echter wel dat de rechtszaken tussen de twee kemphanen gewoon weer een nieuwe ronde in gaan.

De komende tijd moet duidelijk worden hoever de bedrijven deze strijd weer op laten lopen, of dat er eindelijk een definitieve schikking komt. Dat ligt echter niet voor de hand nu Samsung zijn goede wil heeft getoond door te betalen en Apple gewoon opnieuw naar de rechter stapt.