Qualcomm heeft bekendgemaakt dat het in China in een nieuwe joint-venture stapt samen met de Chinese autoriteiten voor het ontwerpen, ontwikkelingen en produceren van serverchips. De joint-venture heeft de naam Guizhou Huaxintong Semi-Conductor Technology Co. Ltd (Guizhou) gekregen.

Qualcomm is voor 45 procent eigenaar van Guizhou, de andere 55 procent is in handen van Chinese overheid in de Guizhou provincie. De focus van het bedrijf zal liggen op het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van server-chipsets. De server-chips zullen gebruik gaan maken van een ARM-instructieset en ontwerp.

De Chinese overheid heeft omgerekend zo’n 280 miljoen dollar geïnvesteerd in de nieuwe joint-venture. Het nieuwe bedrijf zal gevestigd worden in de Guian New Area in Guizhou, maar ook kantoorhouden in Beijing. Onderdeel van de overeenkomst is dat Qualcomm de nodige ondersteuning zal leveren bij het ontwikkelen van nieuwe chips en verschillende chiptechnologieën onder licentie beschikbaar zal stellen aan de joint-venture.

Qualcomm ziet deze joint-venture als een belangrijk onderdeel om te kunnen groeien op de Chinese markt. Het bedrijf heeft met deze constructie minder problemen om voet aan de grond te krijgen in China. Ook is het eenvoudiger om te voldoen aan alle Chinese regels en wetten, omdat het bedrijf de overheid als partner heeft. Qualcomm hoopt met deze samenwerking de winst te kunnen verhogen doordat het meer chips kan leveren aan Chinese bedrijven.