‘Qualcomm plant terugkeer op serverchipmarkt’

‘Qualcomm plant terugkeer op serverchipmarkt’

Qualcomm wil minder afhankelijk worden van zijn processors voor smartphones en gaat zich daarom opnieuw op de productie van serverprocessors richten.

Dat stellen bronnen van Bloomberg. Qualcomm noteerde onlangs tegenvallende resultaten en zag vooral de omzet uit smartphoneprocessors dalen. Dit vanwege geopolitieke en macro-economische omstandigheden.

Voor het compenseren van deze tegenvallende inkomsten, kijkt de chipfabrikant naar andere mogelijkheden en komen mogelijk serverprocessors weer in het vizier. Dit is een marktsegment van maar liefst 27,7 miljard euro (28 miljard dollar).

Impuls vanuit Nuvia-overname

Qualcomm was al eerder actief met serverprocessors, maar stapte vier jaar geleden uit het marktsegment. Reden hiervoor waren noodzakelijke kostenverlagingen en een gevecht om te voorkomen dat de fabrikant toen door Broadcom zou worden overgenomen.

De nieuwe impuls richting de markt voor serverprocessors zou moeten komen vanuit de vorig jaar overgenomen startup Nuvia. Reden voor deze overname was vooral meer technologie voor high-end processors voor smartphones en pc’s, maar de startup heeft processortechnologie voor servers als basis.

AWS genoemd als klant

Als eerste potentiële klant voor serverprocessors van Qualcomm zou AWS geïnteresseerd zijn. AWS ontwikkelt zelf op Arm gebaseerde serverprocessors en gebruikt daarnaast ook processors van AMD en Nvidia.

De terugkeer van Qualcomm in het serverprocessor-segment maakt dit marktsegment nog competitiever, stelt Bloomberg. Zeker omdat de vraag naar dit soort processors de komende tijd alleen maar groeit door de behoefte van vooral de drie grote hyperscalers. De nieuwsdienst verwacht dat vooral Intel hiervan last gaat krijgen, omdat deze fabrikant tegen steeds meer andere leveranciers moet opboksen.

Tip: ‘Verkoop van smartphonechips daalt door economische omstandigheden’