1 min

De Deense kabelprovider, Tele Danmark Communications (TDC), heeft een overeenkomst getekend met het Chinese Huawei om het kabelnetwerk te voorzien van de nodige upgrades, waarbij de snelheid fors wordt verhoogd. Alle klanten van de Deense provider zullen uiterlijk eind 2017 de mogelijkheid hebben een verbinding af te nemen van 1 Gigabit per seconde.

De Deense tegenhanger van Ziggo is de eerste provider die ervoor kiest om de nieuwe DOCSIS 3.1-standaard in te voeren. Met de nieuwe DOCSIS 3.1-standaard kunnen veel hogere snelheden gehaald worden tot wel 10 Gigabit per seconden down en 2 Gigabit per seconde up. TDC was ook de eerste provider wereldwijd die de DOCSIS 3.0-standaard uitrolden.

Huawei is gekozen als leverancier om het netwerk va de nodige upgrades te voorzien en mag waarschijnlijk ook de kabelmodems voor de klanten gaan leveren. Een deal waar Huawei flink rijker van wordt en de Deense consument nog minder te klagen heeft over zijn internetverbinding.

De CEO van TDC zegt dat het de grootste netwerkupgrade is die ze ooit hebben uitgevoerd en een van de duurste infrastructuur investeringen in Denemarken. De upgrade wordt gestart in juni 2016 en moet eind 2017 klaar zijn en dan hebben ongeveer de helft van alle Deense huishoudens toegang tot een 1Gbps-verbinding.

Bij Ziggo is nog niets bekendgemaakt over de exacte uitrol van DOCSIS 3.1, alleen dat er getest wordt met de technologie en dat het dit jaar wil beginnen met het aanbieden van de technologie aan eindgebruikers. Dit zal waarschijnlijk op kleine schaal zijn.