1 min

VodafoneZiggo heeft onlangs huishoudens in de gemeente Soest aangesloten op zijn breedbandnetwerk met 1 Gbps downloadsnelheid . Hiermee is gigabitsnelheid nu voor alle gebruikers beschikbaar.

De uitrol van het 1 Gbps-downloadnetwerk startte in 2019 in Utrecht. In de afgelopen periode zijn stapsgewijs ruim zeven miljoen huishoudens en bedrijven op dit netwerk aangesloten, geeft VodafoneZiggo aan. Klanten kunnen hierdoor kiezen voor abonnementen met gigabitgsnelheden.

Tijdens de uitrol werden er in totaal 7,3 miljoen connectoren, 1,7 miljoen aansluitkabels en 441.000 versterkers in de diverse straatkasten van VodafoneZiggo vervangen.

Klaar voor de toekomst

De upgrade van het breedbandnetwerk van VodafoneZiggo heeft dit netwerk naar eigen zeggen klaar gemaakt voor de toekomst. De breedbandleverancier transporteert zijn internetsignalen via een ruim 40.000 kilometer lang glasvezelnetwerk. Voor het laatste deel naar de huishoudens gebruikt het kabeltechnologie op basis van Docsis 3.1.

De snelheid die het gigabitkabelnetwerk biedt nu hogere snelheden voor meer gebruikers. Zo zou een 1 Gbps-downloadverbinding geschikt zijn voor Microsoft Teams-vergaderingen met 80 deelnemers tegelijk of 40 personen die tegelijk televisie kijken met 4K-kwaliteit.

Toekomstige plannen

Volgens VofafoneZiggo gaat de breedbandaanbieder de komende jaren door met het upgraden van de snelheden. Begin 2023 wordt de Docsis 4.0-technologie getest. De technologie moet downloadsnelheden tot 10 Gbps bewerkstelligen. De snelheden zouden op dit moment nog niet nodig zijn, maar VodafoneZiggo wil wel voorbereid zijn wanneer er echt toepassingen komen die deze snelheden vragen.

Tip: Nederlandse providers delen geen 2G- en 3G-toegang meer bij storingen