2min

Vodafone heeft zojuist aan Techzine bevestigd dat er op hoog niveau gesprekken worden gevoerd met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo. Er wordt gesproken over het opzetten van een joint-venture in Nederland waar Vodafone Nederland en Ziggo in worden gecombineerd.

Vodafone wil niet meer kwijt op dit moment dan dat er gesprekken worden gevoerd over het opzetten van een joint-venture. Als Vodafone Nederland en Ziggo inderdaad samen gaan in een nieuw te vormen joint-venture dan betekent dat een grote verandering in het Nederlandse telecomlandschap.

Er zijn op dit moment ook nog veel vraagtekens, bijvoorbeeld of er dan een nieuw merk naast Vodafone en Ziggo in de markt wordt gezet, verdwijnt één van de twee merken, of verdwijnen beide merken om plaats te maken voor een nieuwe naam. Daar zal op dit moment druk over worden gesproken.

De voordelen die het biedt zijn ook heel duidelijk, de concurrentie met KPN kan verder worden opgevoerd. Vodafone kan vaste internetverbindingen aanbieden in Nederland via het coax-netwerk van Ziggo, terwijl Ziggo op zijn beurt gebruik kan maken van het mobiele netwerk van Vodafone. Dat doet Ziggo op dit moment ook al als virtuele provider, maar met een joint venture liggen de kosten voor het gebruik van het netwerk een heel stuk lager.

Aangezien Vodafone’s activiteiten zich vrijwel volledig richten op het mobiele netwerk en Ziggo vrijwel volledig op het vaste netwerk is er niet echt een reden voor de toezichthouders om bezwaar te maken tegen een eventuele fusie of joint-venture. De komende tijd moet duidelijk worden of de gesprekken iets hebben opgeleverd en of er wat gaat veranderen.