Vodafone en Zigoo bieden de Europese Commissie concessies aan in ruil voor het toestaan van de oprichting van een joint-venture. De twee bedrijven willen graag samengaan en om die mogelijk te maken moeten ze toestemming krijgen van de Europese Commissie.

Wat er precies aangeboden is, is helaas niet bekend. Het zou goed kunnen dat de twee bedrijven hebben aangeboden om concurrenten toegang te verlenen tot de infrastructuur. De plannen voor de fusie van Vodafone en Ziggo werden afgelopen februari gemeld.

Toen bleek dat er op hoog niveau gesprekken gevoerd werden over een mogelijke samenvoeging, maar sindsdien is al niet zeker of de mededingingsautoriteit daar wel mee akkoord wil gaan. Het grootste probleem is het formaat van de potentiële samenwerking.

Als de joint-venture door zou gaan, blijft er volgens de Consumentenbond te weinig concurrentie over op de telecommarkt in Nederland. Na de samenvoeging zouden er slechts twee partijen zijn die een eigen landelijk dekkend netwerk voor mobiele diensten hebben. Dat is volgens de Consumentenbond te weinig.

Eerst moet de Europese Commissie zich nog gaan buigen over de zaak. Vervolgens kan de Autoriteit Consument & Markt ernaar gaan kijken, maar dat moet wachten op de uitspraak van de Europese Commissie. Op 3 augustus gaat de EC zich erover buigen.