Vodafone en Ziggo hebben bekendgemaakt dat ze onderling overeenstemming hebben bereikt om te fuseren op de Nederlandse markt. Dat betekent dat alleen Vodafone Nederland en Ziggo samen verder gaan in een op te richten joint-venture, waarvan beide bedrijven voor de helft eigenaar zijn. De bal ligt nu bij de toezichthouders of er ook goedkeuring komt voor deze fusie.

De bedrijven willen samen verder in een joint-venture, waarbij de bedrijven fiscaal en juridisch gezien één worden, maar het lijkt erop dat beide merknamen actief blijven op de Nederlandse markt. Vodafone zal dus vast internet en televisiediensten gaan aanbieden over het Ziggo-netwerk, terwijl Ziggo op zijn beurt mobiele diensten kan aanbieden via het Vodafone-netwerk.

De bedrijven zijn overeengekomen dat Vodafone daarnaast 1 miljard euro betaalt aan Liberty Global. Dit is om een soort van waardeverschil in de activiteiten gelijk te trekken. De grote vraag is of de toezichthouders, Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar ook de Europese Commissie groen licht zullen geven voor deze joint-venture.

Als we puur kijken naar het aanbod van producten, dat veranderd er niet zoveel voor de concurrentie. Ziggo is met Ziggo Mobiel al wel actief als virtuele provider op het Vodafone-netwerk, maar dat stelt niet zoveel voor, ook het aanbod van Vodafone op het gebied van vast internet staat nog in de kinderschoenen. Waar de toezichthouders wel moeite mee kunnen hebben is dat er een hele grote speler ontstaat op de Nederlandse markt die te dominant aanwezig zal zijn.

Voor de bedrijven biedt deze joint-venture een meerwaarde omdat ze een beter quad-play aanbod kunnen aanbieden. Internet, televisie, vaste telefonie en mobiele telefonie in één pakket.

Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse consument is niet duidelijk, het zou op termijn kunnen betekenen dat de prijzen omhoog gaan maar ook dat de prijzen juist gaan dalen. Helaas is dat moeilijk te voorspellen. In de politiek zal de discussie ook ongetwijfeld terugkeren over het openstellen van de coax-kabel van Ziggo voor concurrentie. Iets wat op dit moment onmogelijk is volgens de Europese regels, omdat slechts één bedrijf per land verplicht kan worden zijn netwerk open te stellen. In Nederland is dat op dit moment KPN, maar het zou beter zijn als beide bedrijven het netwerk moeten openstellen.

De bedrijven verwachten eind 2016 duidelijkheid te hebben van de toezichthouders en te kunnen starten met de joint-venture.