Toshiba heeft bekendgemaakt dat het verwacht dit boekjaar af te sluiten met een recordverlies. Het boekjaar eindigt op 31 maart, maar het bedrijf heeft te kampen met een groot boekhoudschandaal waarbij de winst gemanipuleerd is. Het bedrijf is nu bezig met een forse reorganisatie en zal eerst door de zure appel heen moeten. In totaal rekent het op een verlies van 710 miljard Yen, omgerekend zo’n 5,42 miljard euro.

Toshiba heeft nog nooit zoveel verlies geleden als het afgelopen jaar, in de 140 jaar dat het bedrijf bestaat zal dit mogelijk voor altijd een grote zwarte bladzijde worden. Het bedrijf is genoodzaakt te reorganiseren en de kosten te drukken na een groot boekhoudschandaal. De top van het bedrijf heeft jarenlang de cijfers gemanipuleerd waardoor de winst hoger leeg dan deze werkelijk was.

Inmiddels is de directeur van Toshiba, Hisao Tanaka, en een groot aantal van zijn mensen ontslagen en naar buiten gewerkt. Zij kunnen mogelijk ook nog vervolgd worden door de Japanse overheid.

Toshiba heeft het afgelopen jaar flink wat moeten afschrijven op allerlei onderdelen om de cijfers weer helemaal kloppend te maken. Het bedrijf rekent op een omzet van 6,2 biljoen yen, omgerekend 47,4 miljard euro, en een verlies van 710 miljard yen, omgerekend 5,42 miljard euro.

Het afgelopen kwartaal zijn de meeste afschrijvingen gedaan en zijn de kosten opgelopen door de grote reorganisatie. Verwacht wordt dat veel mensen bij Toshiba nog steeds moeten vrezen voor hun baan. In totaal werd het afgelopen kwartaal een verlies geleden van 517 miljard yen (3,95 miljard euro).

Toshiba heeft verder bekendgemaakt zich terug te trekken uit de Europese consumenten pc-markt, maar volgens bronnen wil het bedrijf helemaal weg uit de pc-markt en wordt er overwogen de divisie af te splitsen en te verkopen.