2min

Bij Toshiba gaat de bezem door de top van het bedrijf heen nu een groot boekhoudschandaal aan het licht is gekomen. De CEO van het bedrijf, Hisao Tanaka, houdt de eer aan zichzelf en stapt zelf op, de raad van bestuur zal binnenkort grotendeels worden vervangen. In totaal heeft Toshiba de winst met 1,1 miljard euro aangedikt de afgelopen jaren.

Het Japanse technologiebedrijf heeft de afgelopen jaren er een zeer creatieve boekhouding op nagehouden en daarmee werd de winst steeds kunstmatig hoger gehouden dan de werkelijkheid was. Intotaal werd de winst over meerdere jaren met 152 miljard yen verhoogd. Dat komt omgerekend uit op zo’n 1,12 miljard euro.

De CEO van Toshiba, Hisao Tanaka, heeft nu besloten om op te stappen, evenals de vice-voorzitter van de raad van bestuur, Norio Sasaki. De rest van het bestuur zal binnenkort waarschijnlijk worden vervangen.

Er is nu een onafhankelijke partij bezig met een boekenonderzoek en dat zal leiden tot het aanpassen van financiële verklaringen en mogelijk zelfs boetes opleveren voor het bedrijf. Het vertrouwen in het Japanse bedrijf loopt hierdoor een flinke deuk op en beleggers zullen in de toekomst mogelijk huiverig zijn te investeren in het bedrijf.

De voorzitter van het bestuur, Masashi Muromachi, is de nieuwe CEO van Toshiba, het is nog niet duidelijk of dat van tijdelijke aard is of dat hij voorlopig de CEO blijft.

Volgens de onderzoekers heeft Toshiba geschoven met kostenposten en omzetten. Verwachte omzetten werden naar voren gehaald, terwijl kostenposten steeds werden uitgesteld. Hierdoor leken de cijfers een stuk beter dan ze werkelijk waren en werden de doelstellingen ook steeds verder verhoogd, wat uiteindelijk heeft geleid tot onhaalbare doelstellingen. Deze praktijken vinden al sinds 2008 plaats, zijn bewust gedaan en zijn moeilijk om te detecteren bij controles van de boeken.