2min

Volgens de laatste geruchten zijn drie grote Amerikaanse providers in de race om de internettak van Yahoo over te nemen; AT&T, Comcast en Verizon. Het gaat daarbij om een overname van de internetdiensten van Yahoo en niet het aandeel dat Yahoo heeft in het Chinese Alibaba. Yahoo zou een prijskaartje hebben gecommuniceerd van 10 miljard dollar, omgerekend zo’n 9 miljard euro.

Volgens de laatste geruchten is er veel interesse voor de internetdivisie van Yahoo, drie grote Amerikaanse providers hebben interesse getoond. Zowel AT&T, Comcast als Verizon hebben naar verluidt interesse. De vraag is alleen wat zij willen bereiken met de overname. Ze hebben weliswaar een groot contentplatform erbij wat ze ten gelden kunnen maken, maar voorlopig is dat niet winstgevend en is de structuur ver te zoeken.

Het gaat inmiddels al jaren niet goed met Yahoo en de druk op de Raad van Bestuur is immens groot. Gisteren schreven we nog over een aandeelhouder die het hele bestuur wil vervangen vanwege de enorm slechte resultaten. Een aantal jaar geleden werd Marissa Mayer losgeweekt bij Google, zij werd de nieuwe CEO en zou Yahoo weer succesvol gaan maken.

Een twintigtal overnames later, enkele structurele veranderingen en redesigns, maar nog steeds is Yahoo alles behalve succesvol. Het meest waardevolle onderdeel van Yahoo is de aandelen portefeuille in het Chinese Alibaba. De internetdiensten van Yahoo zijn al jaren niet meer winstgevend en kunnen onmogelijk op eigen benen staan, daarom willen aandeelhouders de internetdivisie niet afsplitsen en direct verkopen. Op die manier wordt Yahoo het probleem van de volgende eigenaar en kunnen de aandeelhouders hun winst pakken op de verkoop van de internetdiensten en daarna op de aandelen in Alibaba. De vraag is alleen wie Yahoo gaat kopen, er zijn in elk geval gegadigden.