2min

Nokia gaat wereldwijd duizenden banen schrappen in een aankomende reorganisatie, het Finse bedrijf heeft flink wat veranderingen ondergaan de afgelopen twee jaar en nu is het tijd om de boel flink te reorganiseren. Hoewel Nokia zelf nog niet spreekt van ontslagen, weten persbureaus als Bloomberg en Reuters wel beter, die stellen op basis van bronnen bij het bedrijf dat er flink wat banen worden geschrapt.

Nokia heeft de afgelopen jaren twee grote bedrijfsonderdelen verkocht, eerst werd de smartphonedivisie verkocht aan Microsoft en recent werd de kaartendivisie Here verkocht aan een consortium van Duitse autofabrikanten. Hoewel Nokia daarmee een flink stuk van het bedrijf heeft verkocht, werd het opgehaalde kapitaal ingezet om Alcatel Lucent over te nemen. Daarvoor moest Nokia 15,6 miljard euro op tafel leggen, maar werd het ook meteen een van de grootste netwerkbedrijven ter wereld.

Nokia verwacht dat de overname van Alcatel Lucent in 2018 al 1 miljard euro oplevert aan besparing en synergie voordelen. Met de huidige reorganisatie zullen flink wat banen worden geschrapt, hoewel er geen aantallen worden genoemd gaan we uit van duizenden banen, daarnaast zal Nokia gaan besparen op aanbestedingen, leveranciers, vastgoed en alle andere posten waar nog besparingsmogelijkheden op te vinden zijn.

Daar staat tegenover dat Nokia de komende jaren fors gaat investeren in 5G-netwerken en de Internet of Things. In deze nieuwe vorm en na de reorganisatie hoopt Nokia sterk genoeg te zijn om de concurrentie aan te kunnen met het Zweedse Ericsson, het Chinese Huawei en ZTE, maar ook het Zuid-Koreaanse Samsung. De concurrentie in de netwerkmarkt is nog steeds moordend.

In totaal werken er na de overname van Alcatel Lucent zo’n 104.000 mensen bij Nokia, daarvan zijn er 55.000 afkomstig van Nokia. Bloomberg gaat er vanuit dat er 10.000 tot 15.000 banen verdwijnen in meer dan 30 landen. In Frankrijk is Nokia gebonden aan regels in de reorganisatie, de Franse overheid wilde de overname alleen goedkeuren als Nokia de werkgelegenheid op peil zou houden. Nokia kan dus wel mensen ontslaan bij het Franse Alcatel maar zal dan op andere posten weer nieuwe mensen moeten aantrekken om het aantal enigszins gelijk te houden.