1 min

De Indiase overheid geeft Apple geen toestemming om tweede hands of refurbished iPhones te verkopen in India. Apple mag alleen nieuwe iPhones verkopen in het land, maar dat wordt nog een heel lastig verhaal aangezien het inkomen in India een stuk lager ligt en de meeste mensen geen iPhone kunnen betalen.

In India kopen mensen al in grote getalen smartphones, maar ze kennen geen gesubsidieerd model waarbij de prijs van de smartphone in het maandelijkse abonnement zit verwerkt. Ze betalen dus direct het volle pond voor de smartphone. Nu zijn er verschillende merken actief in India en het aanbod in toestellen van omgerekend zo’n 200 dollar is zeer ruim. Dat is ook ongeveer het maximale wat men in India wil uitgeven aan een smartphone.

Apple had het plan opgepakt om dan maar tweede hands of refurbished toestellen te gaan verkopen in India, zodat het de iPhones tegen een lagere prijs kan aanbieden. De Indiase overheid ziet hier echter geen heil in en geeft Apple hiervoor geen toestemming. Op dit moment is slechts 2 procent van de verkochte smartphones in India een iPhone, alleen de hele rijke Indiërs kopen op dit moment een iPhone.

Apple heeft ook toestemming gevraagd om Apple Stores te mogen openen in India, zodat het zelf zijn producten kan presenteren en niet via partners hoeft te werken. Binnenkort wordt daar een beslissing over genomen.