1 min

Samsung lijkt van plan te zijn om ook tweedehands smartphones te verkopen. Dit bevestigde een werknemer van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf tegenover persbureau Reuters. Het zou enkel gaan om de duurdere modellen, en de dienst zou begin volgend jaar al gelanceerd moeten worden.

Samsung probeert zijn mobiele omzet al een tijdje te verhogen. De groei in de wereldwijde smartphonemarkt lijkt er wel zo’n beetje uit te zijn en door ook tweedehands smartphones te verkopen, kan het bedrijf toch op een nieuw gebied winst maken.

Samsung zou een programma lanceren waarbij gebruikers elk jaar het nieuwe topmodel kunnen krijgen van een telefoon. In ruil daarvoor moeten ze wel hun oude toestel terugsturen, dat Samsung dan onder handen zou nemen. Het opgeknapte toestel zou dan voor een lagere prijs verkocht kunnen worden.

Het is hierdoor mogelijk voor Samsung om markten waarin mensen de gloednieuwe vlaggenschipmodellen niet kunnen betalen aan te boren. Zo is het voor kopers in landen als India en China lang niet altijd mogelijk om het nieuwste toestel, dat dan vaak voor 800 euro over de toonbank gaat, te kopen. Er zou wel genoeg interesse voor zijn, maar dan voor een lager prijskaartje. Het verkopen van tweedehands, opgeknapte telefoons, zou dit dan makkelijker maken.

Apple heeft al een soortgelijk programma in de Verenigde Staten en Nederland, en zou ze voor zo’n 69 procent van de oorspronkelijke prijs slijten. Volgens marktonderzoeker Deloitte zit er flink potentieel in de markt en zouden er dit jaar in totaal 120 miljoen tweedehands exemplaren verkocht worden.