1 min

IBM heeft een nieuwe clouddienst beschikbaar gesteld waarmee onderzoekers gebruik kunnen maken van een quantumcomputer. Zij kunnen berekeningen doen via een quantumcomputer die gebruik maakt van zogenaamde qubits in plaats van bits. Het systeem beschikt op dit moment over 5 qubits maar in de toekomst hoopt IBM de rekenkracht nog flink te vergroten.

Een quantumcomputer is een compleet ander systeem dan de computers die we vandaag de dag gebruikt. Onze computer maken gebruik van bits en die kunnen 0 of 1 zijn. Een quantumcomputer maakt gebruik van qbits en die kunnen zowel 0 als 1 tegelijk zijn. Hierdoor kan een quantumcomputer veel meer berekeningen tegelijk uitvoeren dan een normale computer. Dit principe is gebaseerd op de natuur.

Verwacht wordt dat we binnen een aantal jaar quantumcomputers gaan zien als vervanger voor de supercomputer die bij veel universiteiten te vinden zijn. IBM denkt dat een quantumcomputer met 50 qubit al sneller is dan de 500 snelste supercomputers van dit moment. De quantumcomputer van IBM staat in een laberatorium in New York en werkt vanuit een koelcel.