De Britse krant The Telegraph meldt op basis van anonieme bronnen dat de Europese Commissie een boete gaat uitdelen van 3 miljard euro aan Google wegens machtsmisbruik. Google heeft volgens de Europese Commissie misbruik gemaakt van zijn machtspositie op de zoekmachinemarkt, zo heeft het zijn eigen productvergelijker voorgetrokken.

Als de informatie van The Telegraph juist is zou het de hoogste boete zijn die ooit door de Europese Commissie is opgelegd, de reden waarom de boete zo hoog is, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de Europese regels kan de boete maximaal 8 procent van de jaaromzet van een bedrijf zijn, dat wordt echter nooit volledig opgelegd.

Mogelijk heeft het ermee te maken dat er binnen de Europese Commissie al regelmatig is gesproken met Google en er ook getracht is deze zaak te schikken, maar dat Google keer op keer te weinig water bij de wijn wilde doen. Nu zou de Commissie dan ook paal en perk willen stellen met een torenhoge boete. Het onderzoek naar Google duurt inmiddels al jaren en naar verluidt wordt de boete komende maand officieel gemaakt.

Google heeft wel alternatieven gepresenteerd hoe het machtsvoordeel minder zou kunnen worden, maar in alle gevallen deed Google voorstellen waarbij concurrenten een fors bedrag aan het bedrijf moesten betalen om op die hoge positie terecht te komen. Daar ging de Europese Commissie niet mee akkoord.

Het is overigens niet de enige boete die Google riskeert, want er loopt ook nog een onderzoek naar Android, mogelijk heeft Google ook zijn machtspositie met Android misbruikt door fabrikanten te verplichten allerlei Google-apps voor te installeren als ze gebruik willen maken van de Google Play Store. In Rusland heeft de waakhond al uitgesproken dat Google hiermee moet stoppen, in Europa lijken ze hier ook naar te neigen maar volgt er dan waarschijnlijk ook een boete

Google zou echter ook nog boetes kunnen krijgen van het voortrekken van de Google Maps-applicatie, maar dat lijkt nog wat ver gezocht. Google heeft overigens de mogelijkheid om alle boetes aan te vechten bij het Europese Hof, daarmee kan nog jaren uitstel worden verkregen tot het betalen van de boetes, maar één ding is duidelijk, Google wordt gedwongen zijn beleid en technologie aan te passen.