2min

De Chinese fabrikant Lenovo is momenteel weliswaar marktleider op een niet al te beste pc-markt en investeert daarnaast fors in smartphones, tablets en servers. De afgelopen jaren wist het bedrijf altijd zwarte cijfers te schrijven, maar daar is nu een einde aangekomen, het afgelopen boekjaar wordt afgesloten met rode cijfers. Het bedrijf maakt dus verlies.

Lenovo heeft net als alle andere pc-fabrikanten last van de slechte marktomstandigheden, er worden simpelweg steeds minder pc’s verkocht. Ook heeft het bedrijf nog het nodige werk te verzetten op de smartphonemarkt, met de overname van Motorola is er een flinke uitdaging bijgekomen om voet aan de grond te krijgen in Europa en de Verenigde Staten.

De fabrikant bestaat uiteindelijk uit allemaal bedrijfsonderdelen die via overnames in handen van Lenovo zijn gekomen. De pc’s en server-divisies werden van IBM overgenomen, Lenovo is zelf begonnen met smartphones maar kocht uiteindelijk ook Motorola.

Het is al zeer knap dat het bedrijf zo snel in staat is om dergelijke overnames goed in het bedrijf te integreren zonder dat het extreem veel geld kost. Het afgelopen boekjaar ging er uiteindelijk wel meer geld uit dan er binnenkwam en komt Lenovo uit op een verlies van 128 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog een winst van 829 miljoen dollar. De omzet ging het afgelopen jaar met drie procent omlaag en kwam uit op 44,9 miljard dollar.

Voor een bedrijf van dit formaat is een verlies van 128 miljoen dollar geen ramp en dit kan het vrij makkelijk te bovenkomen. Analisten verwachten dat Lenovo uiteindelijk een hele grote blijft in de pc-markt en in de smartphone- en servermarkt alleen nog maar zal groeien.