2min

Lenovo zag het afgelopen kwartaal de omzet met drie procent stijgen naar 10,7 miljard dollar, de winst steeg echter niet mee, die daalde met maar liefst 67 procent van 291 naar 96 miljoen dollar. Voldoende reden voor Lenovo om een reorganisatie aan te kondigen om de kosten te drukken en de winst te verhogen. In totaal verliest 5 procent van de 60.000 werknemers zijn baan en moeten 3200 mensen op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Lenovo schrapt 3200 banen en dat moet uiteindelijk 1,4 miljard dollar per jaar gaan opleveren aan kostenbesparing. Lenovo zelf is overigens niet geheel ontevreden over de resultaten, de pc-markt gaat op dit moment een zeer moeilijke tijd door en Lenovo heeft nog een redelijke prestatie weten te leveren. Toch besluit het bedrijf op de kosten te gaan besparen en schrapt het flink wat arbeidsplaatsen. Het bedrijf kon al wel mededelen dat de banen die geschrapt worden buiten de fabrieken vallen. Mensen die bij de fabrieken werken hoeven dus niet te vrezen voor hun baan.

Lenovo heeft de afgelopen jaren flink wat overnames gedaan om flink te kunnen groeien op de pc-markt en de smartphonemarkt. Op de pc-markt is het inmiddels de grootste fabrikant ter wereld en op de smartphonemarkt moet het nog flink aan de weg timmeren. Met de overname van Motorola heeft Lenovo nu een merk in handen dat het goed doet in de Westerse landen, terwijl Lenovo het zelf erg goed doet in Azië en andere opkomende markten.

Het afgelopen kwartaal verkocht Lenovo 13,5 miljoen computers, 7 procent minder dan een jaar geleden, maar de krimp in de pc-markt was veel groter. Verder verkocht het bedrijf 16,2 miljoen smartphones en 2,5 miljoen tablets, waarmee het nu naar eigen zeggen derde is op de tabletmarkt. Motorola’s aandeel in de verkoop van smartphones was 5,9 miljoen exemplaren, wat ruim 30 procent minder was dan vorig jaar.