2min

De Europese Commissie heeft voorgesteld om in december van dit jaar de groothandelsprijzen die telecomproviders elkaar mogen rekenen opnieuw te verlagen. Dit als tussenstap naar het volledig afschaffen van de roamingkosten in juni 2017.

Als het aan de Europese Commissie ligt gaan de groothandelsprijzen voor mobiel verkeer verder omlaag in december. Het doel is een telefoongesprek te verlagen met 1 cent naar 4 cent per minuut, de kosten voor een sms-bericht te halveren naar 1 cent, maar de grootste daling zit in het mobiele internetverkeer. De prijs per MB moet omlaag van 5 cent per MB naar 0,85 cent per MB. Dat betekent dat 1GB roaming nog maar 8,50 euro per GB kost voor de telecomprovider. Een prijsvechter gaan daarmee hele mooie aanbiedingen doen.

Dat betekent dat we in december van dit jaar opnieuw een forse prijsverlaging gaan zien in de roamingtarieven en dat ze vervolgens in juni van volgend jaar volledig gaan verdwijnen. Of ze echt helemaal verdwijnen is overigens onzeker, ze worden weliswaar afgeschaft, maar een aantal landen eisen nog speciale regelingen, zij zijn bang dat telecomproviders in hun land het hoofd niet boven water kunnen houden omdat de roaminginkomsten flink bijdragen aan hun omzet. Het gaat dan vooral om populaire vakantiebestemmingen in Zuid-Europa zoals Griekenland, Italië en Spanje.

Vanuit deze landen wordt gepleit voor een fair use-beleid, waarbij vakantiegangers die echt veel data gebruik een naheffing kunnen krijgen. De vraag is alleen waar het limiet komt te liggen bij fair use.

In elk geval lijken providers die straks verlies lijden door de nieuwe Europese regels vragen om een uitzondering, om toch roamingkosten in rekening te kunnen brengen. Hoe dat precies gaat werken straks is nog niet helemaal duidelijk, maar als alle providers ineen land deze uitzondering krijgen is het afschaffen van roaming in principe weer van de baan, dus daar zal de Europese Commissie wel een stokje voor steken. Waarschijnlijk worden deze providers na verloop van tijd alsnog gedwongen om roaming gratis te maken.

De vraag is nu of deze nieuwe tariefverlaging voor december als tussenstap er ook gaat komen. Verschillende landen twijfelen nog en lijken tegen te willen stemmen. In Europa wordt vaak geroepen over de komst van één digitale Europese markt, maar tot op heden kunnen de landen het al niet eens worden over het afschaffen van roamingtarieven, waarbij we een internetverbinding toch wel zien als een basisbehoefte voor één digitale economie.