1 min

De kogel is door de kerk, er is overeenstemming bereikt over het afschaffen van de roamingkosten, hoewel de Europese Commissie en het Europees Parlement dit jaar van de roamingkosten af wilden, hebben ze dit niet voor elkaar gekregen. De Europese Raad heeft zijn zin gekregen en de roamingkosten verdwijnen pas in juni 2017.

De Europese telecomproviders hebben hun best gedaan om de roamingtarieven zolang mogelijk in stand te houden. Het is namelijk een melkkoe voor veel Europese providers en die willen ze zolang mogelijk behouden. Het Europees Parlement en de Europese Commissie hadden de Europese burgers beloofd om een einde te maken aan deze overbodige kosten, maar dat lukt helaas niet zo snel als de bedoeling was.

Veel Europese ministers hebben hun oren laten hangen naar de Europese telecomproviders en daarom betalen de Europeanen de komende twee jaar nog steeds veel te veel geld voor hun gebruik over de grens. Volgend jaar april komt er nog wel een tariefverlaging maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Het maximale tarief wordt dan verlaagd naar 5 eurocent per minuut, 2 eurocent per sms en 5 eurocent per MB aan data.

De compromis komt na jarenlang onderhandelen en uitstellen, maar het is voor de mensen die de berichtgeving hebben gevolgd meer een winst voor de telecomproviders.

Alternatieve voorstellen zoals vijf minuten of vijf MB per dag gratis roaming of 100MB per jaar hebben het uiteindelijk allemaal niet gehaald. Vanaf juni 2017 wordt roaming dan echt afgeschaft binnen Europa.