2min

Volgend jaar juli worden de roamingtarieven binnen Europa afgeschaft voor gebruikers, voordat het zover is moeten er echter nog wel wat zaken geregeld worden. Bijvoorbeeld de groothandelstarieven die providers elkaar in rekening moeten brengen, lidstaten wilde aanvankelijk nog redelijk hoge tarieven blijven voeren maar het Parlement heeft de tarieven fors naar beneden bijgesteld.

Er is een flinke botsing op komst tussen het Europees Parlement en de vertegenwoordigers van de lidstaten. Het Europees Parlement heeft als doel de groothandelstarieven zo laag mogelijk te krijgen, zodat we een grote Europese telecommarkt krijgen, maar de vertegenwoordigers van de lidstaten uit Zuid-Europa gaan proberen hier zoveel mogelijk voor te gaan liggen. De reden hiervoor is dat de providers in Zuid-Europa veel geld verdienen aan alle vakantiegangers en de tarieven niet willen verlagen.

Als het aan de vertegenwoordigers ligt worden de tarieven vastgesteld op 10 euro per gigabyte in 2017 en 5 euro per gigabyte in 2021. Tarieven die op echt veel te hoog zijn volgens het Parlement, dat zet nu in op 4 euro per gigabyte in 2017 en 1 euro per gigabyte in 2021.

Er zijn echter verschillende landen, waaronder Nederland, die pleitten voor nog lagere tarieven. De kans dat dat gaat lukken lijkt nihil. Het is wel opmerkelijk dat sommige lidstaten in Europa voor zulke hoge groothandelstarieven pleitten, zeker als je je bedenkt dat verschillende providers nu al bundels aanbieden onder die prijs.

Hoewel roaming volgend jaar wordt afgeschaft worden er welke enkele maatregelen genomen om providers in goedkopere landen te beschermen. Zo komt er een fair use policy, waardoor je min of meer verplicht bent een abonnement af te sluiten in het land waar je woonachtig bent. Je moet met regelmaat in het land waar het abonnement is afgesloten, waarschijnlijk eenmaal per 60 dagen, actief zijn. Dit is om te voorkomen dat bijvoorbeeld Nederlanders die relatief veel betalen voor hun abonnement, een abonnement afsluiten in Slowakije, waar mensen een stuk minder betalen.

Waarschijnlijk wordt er de komende maanden nog druk gediscussieerd in Brussel voordat duidelijk is wat de roamingkosten precies gaan zijn vanaf medio 2017.