Spotify beschuldigt Apple in een nieuwe brief van oneerlijke concurrentie. De smartphonefabrikant zou bewust een nieuwe versie van de iPhone-app van Spotify blokkeren om iOS-gebruikers aan te moedigen over te stappen naar Apple Music.

Spotify heeft in een brief aan de juridische afdeling van Apple zijn ontevredenheid over die beslissing geuit. Apple wees de nieuwe versie van de Spotify-app af omdat deze geen ondersteuning voor het betalingssysteem van Apple bevat. Pas als dit is opgelost mag de update uitgerold worden en daar wil Spotify niet aan beginnen.

De muziekstreamingdienst, die direct concurreert met Apple Music, ondersteunde lange tijd het betalingssysteem van Apple maar besloot daarmee te stoppen. Apple wil namelijk 30 procent van de opbrengst van abonnementsdiensten, wat ertoe leidde dat Spotify zijn prijzen verhoogde voor mensen die via iOS een abonnement afsloten.

iOS-gebruikers betaalden daarom 13 dollar, in plaats van de 10 dollar die andere gebruikers moesten betalen. Om dit gelijk te trekken, verwees Spotify gebruikers door naar zijn website om daar een abonnement af te sluiten en lanceerde het een promotiecampagne voor nieuwe gebruikers.

Mensen die via de site van Spotify een nieuw abonnement afsloten, hoefden de eerste drie maanden slechts 99 dollarcent te betalen. Apple, dat geen promotieacties toestaat binnen iOS, eiste dat Spotify die actie zou stopzetten binnen de iOS-app. Aan dat verzoek gaf Spotify gehoor, maar tegelijk haalde het de ondersteuning van Apple’s betalingssysteem uit de app. Hier komt deze nieuwste ruzie uit voort.

Apple en Spotify zijn directe concurrenten van elkaar, met beiden een eigen muziekstreamingdienst. Apple Music heeft zo’n 15 miljoen betalende gebruikers wereldwijd, waar Spotify er 30 miljoen heeft.