Enkele dagen geleden beschuldigde Spotify Apple nog van oneerlijke concurrentie. Spotify is er niet blij mee dat ontwikkelaars bijna verplicht gebruik moeten maken van Apple’s betalingssysteem en wil daar vanaf. In een brief in handen van Buzzfeed schrijft Apple nu dat Spotify een voorkeursbehandeling wil.
"Onze regels gelden voor alle app-ontwikkelaars, of dat nou gamemakers, e-book verkopers, video-streamingdiensten of distributeurs van digitale muziek zijn en of ze nou met Apple concurreren of niet", valt te lezen in de brief. "We hebben ons gedrag noch onze regels veranderd toen we onze eigen muziekstreamingdienst lanceerden en ook niet toen Spotify een concurrent werd. Ironisch genoeg wil Spotify nu dat de dingen anders gaan en dat het een voorkeursbehandeling van Apple krijgt."
"We vinden het problematisch dat jullie vragen om uitzonderingen op de regels die gelden voor alle ontwikkelaars en dat jullie publiekelijk halve waarheden en geruchten over onze dienst verspreiden", schrijft Apple verder nog. Het bedrijf ontkent ook dat het de antitrustwetgeving overtreedt en daar was de Europese Commissie het vorig jaar nog mee eens.
Het probleem tussen Spotify en Apple komt voort uit het feit dat Apple een commissie van 30 procent vraagt bij de verkoop via de App Store. Ook bij de verkoop van abonnementen verloopt de afrekening via Apple. Dat werd door Spotify doorberekend aan mensen die binnen de iOS-app een abonnement afsloten. Zij betaalden daarom 13 dollar, in plaats van de gebruikelijke 10.
Spotify probeerde dat gelijk te trekken door gebruikers middels een actie erop attent te maken dat ze ook gewoon via de site een abonnement kunnen afsluiten, maar dat was niet in overeenstemming met de regels van Apple. Het bedrijf verzocht Spotify te stoppen met de actie, waar het gehoor aan gaf. Als reactie ondersteunde Spotify in een nieuwe versie van de mobiele app Apple’s betalingssysteem niet langer. Die update werd echter niet goedgekeurd door Apple waardoor deze nog niet in de App Store is verschenen, waarop Spotify vorige week publiekelijk besloot te klagen.