De Chinese overname van de Noorse webbrowser en adverteerder Opera Software kan niet helemaal doorgaan zoals gepland. Opera meldt dat instanties in de Verenigde Staten en China geen toestemming wilden geven voor alle delen van de geplande overname.

Oorspronkelijk boden de Chinese ondernemingen Qihoo 360 Technology Co en Beijing Kunlun Tech Co in totaal 1,12 miljard euro. Daarbij zouden alle onderdelen van Opera overgaan naar de Chinese bedrijven, maar dat plan is nu aangepast. In plaats daarvan nemen ze enkel de consumententak van Opera over en daar betalen ze ongeveer 542 miljoen euro voor.

De precieze reden voor de afwijzing is niet bekend. Er zou niet aan alle voorwaarden voldaan worden, maar welke voorwaarden het betreft is niet bekend gemaakt. Ook is niet helemaal zeker welke delen van Opera allemaal overgenomen worden. Zo wordt nog in het midden gelaten of de Chinese bedrijven ook de proxyservers overnemen.

De webbrowser van Opera staat geïnstalleerd op bijna 350 miljoen mobiele apparaten en computers. Vorig jaar maakte het, nadat financiële doelstellingen niet gehaald waren, bekend op zoek te zijn naar een overname.