min

Tags in dit artikel

, ,

Het is voor sommige mensen een reden om niet naar de bioscoop te gaan: 3d-films waarvoor je een bril op moet zetten. Heb je bijvoorbeeld een bril, dan moet je het plastic geval dat de bioscoop je levert over je gewone bril heen zetten. Maar andere mensen krijgen er gewoon hoofdpijn van. Nu lijkt het einde nabij voor het reguliere 3d-scherm.

Onderzoekers van het MIT en het Weizmann Institute hebben een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt een film in 3d te bekijken, zonder dat daarvoor een extra bril nodig is. De technologie bevindt zich op dit moment in de beginstadia van ontwikkeling, maar het huidige prototype zou wel echt werken.

Bij de techniek wordt gebruik gemaakt van vijftig verschillende spiegels en lenzen, die allemaal licht zo reflecteren dat het niet nodig is om een extra bril te dragen tijdens het kijken. Het prototype dat op dit moment werkt is van het formaat van een A4’tje, dus er zal nog veel ontwikkeling nodig zijn om de techniek ook op een groot bioscoopscherm werkend te krijgen. Ter vergelijking: een standaard IMAX-scherm heeft een grootte van 22 bij 16 meter.

Overigens zijn er al meerdere soorten 3d-schermen waarbij er geen bril nodig is om een driedimensionaal beeld te krijgen. Die werken allemaal echter niet op grote schaal en zijn ook lang niet allemaal even fijn om naar te kijken.