1 min

Tags in dit artikel

, ,

Eén op de tien mensen is niet in staat om een 3D-film zo te ervaren als deze bedoeld is. De oorzaak is een kleine afwijking in de hersenen die voorkomt bij 12 procent van de wereldbevolking.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse Eyecare Trust. De ooghulporganisatie beweert dat ze veel klachten binnenkrijgt van mensen die niet in staat zijn om 3D-films fatsoenlijk waar te nemen.

De organisatie deed onderzoek en concludeert dat de oorzaak een afwijking is in de hersenen. De afwijking zorgt ervoor dat de individuele berichten die naar de linker- en rechterogen gestuurd worden, niet goed geconstrueerd worden in de hersenen.

Mensen met deze afwijking zullen hier in het dagelijkse leven geen last van hebben, alleen bij het kijken van 3D-films of tijdens een ogentest komt de afwijking aan het licht. Eyecare Trust meldt dat de afwijking te verhelpen is met speciale 3D-brillen of visuele therapie.

Langzamerhand worden er steeds meer vraagtekens gezet bij de effecten op de gezondheid bij het bekijken van 3D-films. Mogelijk zou het (langdurig) bekijken van 3D-films kunnen leiden tot hoofdpijn en epileptische aanvallen.