1 min

IBM laat aan Techzine weten dat het een doorbraak heeft bereikt met zijn lab-on-a-chip-technologie, daarnaast zijn er ook grote stappen gezet met neuromorfische technologie. Voor de meeste mensen klinkt het waarschijnlijk nogal ingewikkeld maar waar het op neer komt is dat IBM in staat is op biologische partikels op nanoschaal te filteren, hierdoor kunnen ziektes in een zeer vroeg stadium worden gedetecteerd.

Door biologische partikels te filteren op nanoschaal kan er tot op 20nm gefilterd worden en is het mogelijk om tot wel 50 keer kleiner en nauwkeuriger te kijken naar DNA, exosomen en virussen. Hierdoor zijn medisch specialisten in staat om bijvoorbeeld kwaadaardige kankertumoren te detecteren nog voordat de patiënt ergens last van heeft. In zo’n vroeg stadium hebben artsen ook meer middelen beschikbaar om kanker te bestrijden.

IBM werkt intensief samen met de Icahn School of Medicine om deze technologie verder te ontwikkelen. Het is de bedoeling om in westerse landen, waaronder in Nederland, testen te gaan doen op prostaatkanker, een van de meest voorkomende kankersoorten onder mannen. Onderzoekers kunnen straks met een piepkleine chip onderzoek doen waar normaal een compleet laboratorium voor nodig is.

Steeds meer techgiganten zetten de stap naar de medische wereld om ook daar innovaties toe te passen. Door samenwerking aan te gaan met medische specialisten of universiteiten kan er redelijk snel resultaat gehaald worden. Alphabet, moederbedrijf Google, maakte eerder deze week bekend samen met GlaxoSmithKline elektronische medicijnen te gaan ontwikkelen.