1 min

Tags in dit artikel

, ,

IBM kijkt naar de bouwstenen van ons lichaam, DNA, om de volgende generatie chips te ontwikkelen.

Chipfabrikanten proberen steeds kleinere chips te maken voor lagere prijzen en kunstmatige DNA-nanostructuren, of DNA-origami, kan mogelijk het goedkope raamwerk zijn waarnaar IBM opzoek was en waarmee kleine microchips gebouwd kunnen worden, zo wordt gemeld in het blad Nature Nanotechnology.

"Dit is de eerste demonstratie waarbij biologische moleculen worden gebruikt om te helpen bij het verwerken van data in de halfgeleidersindustrie", aldus IBM-onderzoeksmanager Spike Narayan in een interview met Reuters.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers bij het Almaden Research Center van IBM en door het California Institute of Technology.

Op dit moment is het zo dat hoe kleiner de chip is, hoe meer hij kost. Narayan liet weten dat als het DNA-origamiproces op grote schaal gebruikt wordt, fabrikanten honderden miljoen dollars aan complex gereedschap in kunnen ruilen voor nog geen miljoen dollar aan polymeren, DNA-oplossingen en verhittingsoplossingen.

"De besparingen op alle gebieden kunnen bij elkaar gezien aanzienlijk zijn", zo vertelde hij, maar deze nieuwe generatie chips is nog ten minste tien jaar van ons verwijderd: de techniek moet namelijk nog jaren van testen ondergaan.