Amazon heeft vandaag zijn eigen muziekstreamingdienst gelanceerd. Die kent een aantal verschillende prijzen, waarvan een deel lager dan de op dit moment gebruikelijke 9,99 euro per maand. Daardoor zorgt Amazon er als eerste voor dat de prijzen van muziekstreamingdiensten ook lager zijn dan dat standaardbedrag.

De nieuwe streamingdienst is Amazon Music Unlimited gedoopt en kent ongeveer dezelfde functionaliteiten als Apple Music en Spotify. Gebruikers beschikken over een grote catalogus met nummers die ze kunnen afspelen en kunnen lijsten maken aan de hand van hun favoriete muziek.

Gebruikers die beschikken over de Amazon Echo, de speaker van het Amerikaanse bedrijf, betalen 3,99 dollar per maand. Voor mensen die daar niet over beschikken, maar wel al geabonneerd zijn op Amazon Prime, is er een prijskaartje van 7,99 dollar per maand. Amazon biedt de dienst voor mensen die niet beschikken over de Echo of een Prime-abonnement aan voor 9,99 dollar per maand.

Amazon lijkt er vooral op te hopen dat zijn Echo, de slimme speaker die kan reageren op stemcommando’s, ervoor zorgt dat zijn dienst snel een groot marktaandeel verwerft. Die speaker werd eerder dit jaar gelanceerd en bleek een hit onder consumenten. Dat kwam vooral door de vele slimme stemcommando’s waarvan gebruik gemaakt kon worden.

Dat Amazon zijn dienst goedkoper dan andere streamingdiensten kan maken is een knappe prestatie. Tot nu toe hielden platenlabels de boot altijd af als het aankwam op het accorderen van prijsverlagingen. Zo wilde Apple Music toen het gelanceerd werd eigenlijk goedkoper zijn dan Spotify, maar kreeg het daar geen toestemming voor van de labels. Dat ze met Amazon akkoord zijn gegaan, heeft vermoedelijk vooral te maken met het feit dat de dienst niet voor iedereen goedkoper is.