T-Mobile en Vodafone hebben bekendgemaakt met eigen Internet of Things-netwerken te komen. De twee providers hanteren een geheel eigen aanpak, waarbij ze beiden kiezen voor een zogenaamde Narrow Band, een klein stukje frequentieruimte waarover gecommuniceerd kan worden. Dit maakt het mogelijk om kleine pakketjes data te ontvangen en verzenden via de speciale IoT-toepassingen, die vereisen weinig bandbreedte en verbruiken ook weinig stroom. 

T-Mobile begint deze week nog met het activeren van zijn netwerk. Het schrijft zelf dat het wereldwijd de eerste “grootschalige uitrol van een IoT-netwerk op basis van NarrowBand-IoT” is. Het netwerk zal eerst in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Schiphol beschikbaar worden gemaakt en daarna geleidelijk aan landelijk worden uitgerold.

Vodafone pakt het iets anders aan, maar komt met eenzelfde NB-IoT. Dat wordt in de eerste helft van 2017 in een aantal landen uitgerold, waaronder in Nederland, maar ook Duitsland, Ierland en Spanje. De bedoeling is om de bestaande 4G-basisstations te updaten met nieuwe software, waardoor de uitrol vrijwel direct landelijk plaats kan vinden.

Het NB-IoT is niet de enige manier om een grote hoeveelheid kleine apparaten te verbinden met het internet. KPN koos er als provider voor om een Long Range Low Power netwerk uit te rollen en rondde dat onlangs af. Daarmee werd Nederland het eerste land ter wereld met een volledig dekkend Internet of Things-netwerk.

Daarmee komt er genoeg IoT-infrastructuur beschikbaar in Nederland, nu is het de beurt aan innovatieve toepassingen die er gebruik van gaan maken.