2min

Tags in dit artikel

, , ,

Kodak is een merk met geschiedenis, dat helaas tegenwoordig weinig significantie meer heeft op het gebied van fotografie. Dat komt grotendeels door de forse concurrentie van andere bedrijven, maar ook door de opkomst van smartphones met goede camera’s. Nu speelt Kodak zelf hierop in, met de release van een smartphone, mét grote camera.

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf komt met een smartphone die beschikt over een 21-megapixel camera. Deze maakt gebruik van een Sony IMX230-sensor en is voorzien van optische beeldstabilisatie. Het apparaat draait op Android 6.0 en is de Ektra gedoopt. Het geheel ziet eruit als een klassieke compactcamera en is afgewerkt met leer.

Vooral de achterkant is van groot belang bij deze smartphone. Deze heeft zoals geschreven een 21-megapixel camera, die is voorzien van een pixelgrootte van 1,12 micron. De sensor van Sony, de IMX230, stamt uit 2014 en is in het verleden al ingebouwd in andere smartphones, van onder meer Motorola.

De Ektra zelf wordt draaiende gehouden met een decacore MediaTek Helio X20 processor, die kan rekenen op 3 gigabyte werkgeheugen. De interne opslag bedraagt 32 gigabyte en gebruikers kunnen een MicroSD-kaart invoeren met een maximale grootte van 128 gigabyte. De batterij beschikt over 3.000mAh en kan snel laden.

De geknipte plaatjes worden weergegeven op een 5-inch scherm, met 1080p resolutie. Bijzonder is verder de voorgeïnstalleerde app van Kodak. Die maakt het bewerken van foto’s makkelijker, en zorgt ervoor dat de gebruiker snel filters aan foto’s toe kan voegen. Afgezien daarvan ondersteunt het 4k-video’s.

Het is de hoop van Kodak dat het met deze smartphone het tij kan keren. Ondanks dat het al bijna 125 jaar oud is, weet het moeilijk het hoofd boven water te houden. Een eerder gelanceerde smartphone, de IM5, wist niet voor grote winsten te zorgen. De adviesprijs van dit toestel bedraag 499 euro in Europa.