Google heeft vandaag bekend gemaakt dat het mettertijd mobiele versies van websites als eerste gaat indexeren, in plaats van de desktopversies waar het nu de nadruk op legt bij het sorteren van zoekresultaten. Op dit moment is het bedrijf enkel nog aan het experimenteren met de mogelijkheid.

In de aankondiging van Google valt te lezen dat de wisseling enige tijd gaat duren. “Ondanks dat onze zoekindex een enkele index van websites en apps zal blijven, gaan onze algoritmes uiteindelijk primair gebruik maken van de mobiele versie van een website om pagina’s van die site te rangschikken, gestructureerde data te begrijpen en om snippets van die pagina’s in onze resultaten te tonen,” schrijft Google’s productmanager Doantam Phan. ”Natuurlijk zullen we, ondanks dat onze index gebouwd wordt op mobiele documenten, blijven bouwen aan een geweldige zoekervaring voor alle gebruikers, of ze nou gebruik maken van smartphones of desktops.”

De afgelopen jaren is Google al bezig met het verbeteren van de ervaring van zoeken op smartphones. In november 2014 voorzag het voor het eerst pagina’s van een markering als die specifiek mobielvriendelijk waren. Daarnaast introduceerde het in februari 2015 in zijn algoritmes mobiele sites als een van de onderdelen van de indexering. En in maart van dit jaar liet Google weten dat het mobiele sites hoger in de ranglijsten zou gaan plaatsen.